Over mij

Naam: Jolien Plantinga (1975)

Lang heb ik gedacht goed te gedijen in chaos. Inmiddels ben ook ik een paar jaar wijzer en weet ik wel beter…. Er zijn al best wat delen in het leven waar ik orde in heb aangebracht. Of eigenlijk is er vooral één deel waar dat voor geldt. Mijn werkzame leven daar houd ik me strak aan de planning.

In de rest van mijn leven lukt dat vaak niet. Daarbij heb ik de neiging om geiten te verzamelen, hun namen te vergeten, ze soms te verwaarlozen en me daar schuldig over te voelen…

Mijn favoriete verhaal:

Er was eens een man. Hij woonde met zijn vrouw en kinderen in een heel klein hutje. Op een dag besloot hij dat het hutje toch echt te klein was voor hem en zijn gezin. Hij besloot om het te gaan bespreken met de Rabbijn. Deze beste man had een tip: koop een geit.

‘een geit?’ dacht de man. ‘maar we passen nu al bijna niet meer in het huis…..’

Edoch, hij beschouwde de rabbijn als een wijs man en kocht dus een geit.

Eenmaal thuis nam de geit heel veel ruimte in in het hutje. En naast dat hij er bijna niet bij paste tussen de schamele meubeltjes maakt hij ook nog geluid, stonk hij, scheet op de vloer en knabbelde aan de  meubels.

Een paar weken later was het basta. De man ging terug naar de rabbijn om zich te beklagen over de geit. Het was echt geen doen leven met die geit in huis. ‘Weet je wat jij moet doen?’ vroeg de rabbijn, ‘je moet je geit verkopen’.

Ook deze keer volgde de man het advies op van de rabbijn.

Na de verkoop kwam hij thuis. Zijn vrouw had de poep opgeruimd en de stank was weg.

Wat een zee van ruimte was er plots in het huis ontstaan.  

Metafoor….

De geit is natuurlijk een metafoor is voor van alles en nog wat. Het kan gaan over fysieke dingen die ik in huis haal. Afspraken die ik plan voor over een tijdje, omdat ik nu geen tijd heb maar het wel een leuk idee vindt. Toezeggingen aan diverse collega’s, vrienden, familie… en ga zo maar door.

Is deze website bijhouden dan geen geit?  Ehhh…. ja… dat is het wel.

Dat besef ik me terdege. Maar geiten brengen ook warmte en gezelschap… en ik kan veel van ze leren. Dit dagboek gaat dan ook over de leercurve die ik nog wil lopen. Aan het einde van dit jaar ga ik er vanuit dat dit geitje volwassen is en vrolijk verder kan dartelen in de geiten hemel.